Presentació del llibre: “Organizaciones azules, líderes de l’era digital”

La presentació contempla també una interessant taula rodona coordinada per Ramon Arnó amb el títol “Per què cal una transformació digital a Lleida?”

El dijous dia 31-3 a les 18.30 h es presenta a la Biblioteca Pública de Lleida un llibre titulat “Organizaciones azules, líderes de l’era digital“. El llibre l´han escrit Alberto Delgado i Alfonso Ramos, directors de transformació digital de Seidor.Les organitzacions blaves són fruit dels nous temps digitals. Alberto Delgado i Alfonso Ramos s’han entrevistat amb més de 150 alts directius per a conèixer què és allò que demanden les empreses en l’actual context de digitalització.

Tallers d’habilitas digitals

La Bibliteca Pública de Lleida organitza una sèrie de talles per treballar habilitats digitals relacionades amb qüestions de seguretat, gestió del mòbil per tasques del dia a dia, qüestions relacionades amb la mateixa biblioteca… tot plegat una excel·lent manera d’apropar-se al món digital des d’una perspectiva de necessària actualització, seguretat i eficiència relacionades amb els entorns digitals mòbils.

UNICEF – Informe “Impacte de la tecnologia en l’adolescència”

Aquest és un estudi aportat per UNICEF on es reflecteixen les opinions i percepcions de la població adolescent sobre experiències i relacions en l’entorn digital. Aquesta informació resulta important i rellevant com a eina d’anàlisi i reflexió per orientar actuacions en l’àmbit familiar, educatiu i normatiu i enfortir així els mecanismes educatius preventius i de protecció necessaris per a la infància en l’entorn digital.

Podeu accedir al document original clicant aquí, i també a la gravació de la sessió de la seva presentació clicant aquí.

En la mateixa línia d’actuació, UNICEF Espanya ha posat en marxa una campanya de sensibilització adreçada a pares i mares d’infants que tot just han entrat a Internet o que estan a punt de fer-ho, amb l’objectiu de proposar a les famílies que acompanyin els seus fills i filles en aquella vida digital que ara comencen. La campanya compta amb recursos per a les famílies a les què convida a compartir les seves experiències.

Aquest és l’enllaç a la campanya https://www.unicef.es/su-mayor-influencer des d’on també es podrà accedir a la línia de ciberseguretat per a les famílies Tu Ayuda en Ciberseguridad, un servei a estatal, gratuït i confidencial de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) que ofereix assessorament tècnic, psicosocial i legal als usuaris d’Internet i la tecnologia, amb especial èmfasi en els menors d’edat i les persones del seu entorn.

Com sobreviure a l’arribada del primer mòbil

L’any 2019, el Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar la constitució de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica com a òrgan de participació que, entre altres, té com a objectiu facilitar que els joves i els adults adoptin una visió crítica envers els continguts que difonen els mitjans de comunicació, amb un accent especial en els nous mitjans digitals.


És en aquest context i pensant especialment en els joves i els familiars, que aquesta Plataforma ha publicat una útil i entenedora infografia per tal d’oferir-los un seguit de recomanacions pensant en la compra del primer mòbil als menors d’edat. Del tot recomanable!


“Posa’t en ON”

“Posa’t en ON” és un projecte dirigit a joves dels primers cursos de secundària però també es pot implementar a l’alumnat de cicle superior de primària. És una iniciativa de la Unitat de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Lleida.  

La finalitat del programa és despertar la reflexió i el pensament crític entre el/les joves i promoure habilitats personals que els/les ajudin a gestionar correctament l’ús dels dispositius. L’objectiu és potenciar el bon ús de la tecnologia digital des d’una perspectiva positiva.

El projecte té com a punt de partida 4 vídeo càpsules que pretenen captar l’atenció dels i les joves en relació als següents temes:

  • Relacions i socialització.
  • Creació de la pròpia identitat.
  • Sobre utilització dels dispositius i autogestió.
  • Esperit crític amb la informació que es troba a les xarxes.

Aquest material està complementat  amb una guia didàctica per acompanyar al professorat amb la proposta d’activitats vinculades a cada video-càpsula. Són activitats per fer en grup i per compartir entre els iguals i poder generar debat i reflexió entorn a la temàtica plantejada.

Tot plegat es una molt bona eina que pot treballar a l’aula en centres educatius i també en espais d’educació no formal.

 

Edutec 2018

XXI Congrés Internacional Edutec 2018
Lleida, dimecres 24, dijous 25 i divendres 26 d’octubre

El Congrés Internacional EDUTEC és una iniciativa de EDUTEC (Associació per al desenvolupament de la Tecnologia Educativa i de les Noves Tecnologies aplicades a l’educació) que en el seu XXI edició se celebrarà a la Universitat de Lleida els dies 24, 25 i 26 d’octubre de 2018 sota el lema educació amb tecnologia: un compromís social.

Educació amb tecnologia: un compromís social sintetitza la trajectòria i evolució de les 20 anteriors edicions del congrés que sempre s’han orientat a promoure -amb un enfocament crític, social i transformador- l’intercanvi científic de les investigacions, innovacions i experiències desenvolupades en l’àmbit de la Tecnologia Educativa.

Sota aquest mateix eix, la XXI edició del Congrés focalitza la seva atenció en compartir els avenços i contribucions que investigadors, experts, professionals i altres agents socials fan a l’educació, a una educació amb tecnologia, amb vista a promoure ciutadans digitals competents en el personal , en el professional i en el social i a aconseguir un desenvolupament tecnològic sostenible i inclusiu per a tots ells en una societat cada vegada més connectada.

El Congrés està obert, mitjançant participació presencial o virtual, a investigadors, professors, formadors, educadors, estudiants, gestors, tècnics, responsables, directius i qualsevol altre professional que -independentment de la seva formació inicial o especialització- desenvolupi la seva activitat en l’àmbit de la Tecnologia Educativa, ja sigui a nivell pràctic i / o teòric.


1a Mostra de videocàpsules “Com ho veig?”. Recull d’informacions.

La Delegació Territorial a Lleida de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) i l’Observatori Lleida Pantalles, hem convidat al llarg del primer trimestre d’aquest 2018, els joves de Lleida a participar en aquesta Primera mostra de videocàpsules “Com ho veig?” per tal que ens fessin arribar a través d’un curt vídeo, com veuen la relació que tenen amb els dispositius mòbils i aparells digitals que habitualment fan anar, així com la de les persones que els envolten.

El nombre de videocàpsules que s’han presentat ha estat de set. Totes elles han estat projectades al llarg de la Jornada Entorns familiars i dispositius digitals realitzada el 21 d’abril de 2018.

Recull de videocàpsules presentades a la mostra.

Reunida la comissió integrada per membres de l’organització de la Jornada “Entorns familiars i dispositius mòbils”, s’han valorat totes set videocàpsules molt positivament i s’ha decidit repartir els premis aportats per les entitats col·laboradores de la següent manera:

  • Dos primers premis a:
    – Els alumnes de 4t d’ESO del centre FEDAC Guissona, a l’assignatura de llengua anglesa. (Vals d’estada en algun dels albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT).- Els alumnes de 4rt d’ESO de l’aula ABP de l’INS Josep Vallverdú de Les Borges Blanques. (Pack d’una bossa del centre Ekke i un val al mateix centre de spa)
  • La resta de videocàpsules participants tenen també com a obsequi la possibilitat de fer una jornada de crossfit al centre Ekke de Lleida.
L’organització de la Jornada i de la 1a Mostra agraeix també la col·laboració de Pus Fresc que ha aportat aigua, sucs i fruita i cacaolats als  50 infants assistents a la Jornada.


Jornada Entorns familiars i dispositius digitals. Recull d’informacions.

El 21 d’abril de 2018 hem realitzat la Jornada “Entorns familiars i dispositius digitals” amb la participació activa de joves, famílies, professorat  i professionals a qui agraïm d’entrada la seva bona disposició i col·laboració.

Fruit d’aquesta Jornada fem públics els següents documents i materials:

  El recull d’aportacions a les tres taules de diàleg que van tenir lloc a la Jornada.

  El recull fotogràfic de la Jornada.

  El recull d’informació rellevant elaborat per l’Observatori amb motiu de la Jornada. És una informació relacionada amb l’impacte de les tecnologies digitals en els entorns familiars.

  El recull de videocàpsules presentades a la Jornada. Aquestes videocàpsules han estat elaborades per joves de les nostres terres i han estat presentades a la 1a Mostra “Com ho veig” Joves i entorns familiars.


17 de maig: Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació

Manifest de l’Observatori Lleida Pantalles en motiu  del Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació

Amb motiu del Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació, el 17 de maig de 2018, l’Observatori Lleida Pantalles posa de manifest la necessitat d’obrir espais de diàleg, alfabetització i recerca al voltant de l’impacte dels anomenats dispositius digitals en la vida quotidiana de les famílies, els joves i els professionals que hi treballen.

Diàleg

Des de l’Observatori Lleida Pantalles animem a totes les famílies i col·lectius professionals implicats en l’educació i l’ús saludable de les tecnologies, a promoure i a participar activament en espais de debat i reflexió entre els pares, mares, infants i joves. Escoltar la veu dels protagonistes ha de permetre aprofundir en les seues percepcions i visions d’una realitat cada cop més marcada.
Iniciatives com la Jornada “Joves i ciberassetjament: Un espai de diàleg” (2016) i la Jornada “Entorns familiars i dispositius digitals” del passat 21 de d’abril, adreçada a joves, familiars i persones educadores de les nostres terres, són un bon exemple per ajudar a reflexionar sobre una realitat que preocupa cada cop més a les famílies.

Alfabetització

Des de l’Observatori Lleida Pantalles promovem l’alfabetització digital tant dels pares, mares, infants i joves com dels professionals que han d’estar implicats en aquests processos formatius des d’un punt de vista positiu.
La formació de tots els membres de la família és clau per a l’educació i creixement de tots ells. La família és el primer espai de socialització i l’exercici de pares i mares, educadors/tutors és una tasca que no sols mobilitza competències parentals, sinó també digitals. La comunicació familiar, l’establiment de normes, pautes i les manifestacions d’afecte són elements sobre els quals les tecnologies hi estan incidint cada cop
amb més força. L’Observatori compta amb un recull de recursos per a l’alfabetització, assessorament, consulta i tractament del territori.

Recerca

Des de l’Observatori Lleida Pantalles desenvolupem projectes d’investigació per aprofundir en el coneixement i les implicacions que les tecnologies tenen en la societat, especialment entre els joves.
L’informe sobre l’ús de les tecnologies digitals per part de les entitats de la ciutat de Lleida (2015), recomanava fomentar actuacions orientades a facilitar l’ús segur i saludable de les tecnologies digitals per part dels joves. Per això, el projecte “Els usos saludables de les pantalles en els joves de primària i secundària” actualment en curs, pretén conèixer els usos saludables de les pantalles i les TIC dels joves de centres de primària i secundària de Lleida i la influència que aquests usos tenen en la seva salut.

Lleida, 17 de maig de 2018


Jornada entorns familiars i dispositius digitals

JORNADA ENTORNS FAMILIARS I DISPOSITIUS DIGITALS
Lleida, 21 d’abril de 2018
Universitat de Lleida – Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera

  • Els fills i filles de les famílies participants podran gaudir d’espais de joc amb tallers lúdics organitzats i dirigits per la Xarxa Municipal de Ludoteques de l’Ajuntament de Lleida. Només cal demanar-ho al formulari d’inscripció a la Jornada.

9:30-9:45 Benvinguda

9:45-10:30 Taula de joves
Participa: Joves del Plenari de Lleida.
Presenta: Xavier Bosch – periodista.
Presentació de la I Mostra de videocàpsules.

10:30-11:00 Pausa

11:00-12:00 Taula Entorns familiars
Participa:
Albert Font Tarrés – educador CRAE – FaPaC Lleida.
Àlex Castillo – FaPaC Catalunya.
David Saura – professor INS Escola del Treball.
Elena Olomí – professora Col·legi Maristes Montserrat.
Presenta: Mariví Chacón – presentadora de Lleida TV.

12:00-13:00 Taula d’experts
Participa: 
Mar Camacho – Universitat Rovira i Virgili.
Ramon Capdevila – metge pediatra.
Ramon Arnó – advocat/La Família Digital.
Eduard Vaquero – Universitat de Lleida.
Presenta: Maricel Benabarre – Informatius-Lleida Cadena Ser.

13:00-13:15 Cloenda


ORGANITZEN:          

COL·LABOREN:                        

Programa Jornada en format PDF

Cartell de la Jornada

Entorns familiars i dispositius digitals. Recull d’informacions i recursos

Recull d’aportacions a les tres taules de diàleg que van tenir lloc a la Jornada